Sint-Maartensmaaltijd  13 juni 2015

 

Sint-Maarten is de beschermheilige van Doesburg. Hij leefde in Frankrijk in de vierde eeuw na Christus. Tijdens zijn leven deden al verhalen rond over zijn wonderdaden. Eén daarvan is de geschiedenis van Sint-Maarten en de hongerige menigte. Op wonderbaarlijke wijze werd deze menigte gevoed met soep, brood en veldvruchten. Deze gebeurtenis inspireerde de Stichting om opnieuw " zwervers, boeren, eenvoudige lieden en monniken" gastvrij te eten te geven.  

 

In de Martinikerk krijgen de bezoekers van de Sint-Maartensmaaltijd veldsoep, brood en meloen aangeboden. Terwijl de gasten hun maaltijd nuttigen kunnen zij kijken en luisteren naar het optreden van diverse folkloristische muziek- en dansgroepen.

Begonnen in 1982, is deze " Maaltijd" inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie die bezoekers trekt uit het hele land. De maaltijd vindt meestal begin juni plaats. De toegang is gratis, wel kan er bij de uitgang van de kerk een bijdrage in de kosten gegeven worden.   

Verzamel- & Curiosamarkt

 

Tegelijk met de Sint-Maartensmaaltijd wordt er op het marktplein bij de kerk een Verzamel- & Curiosamarkt gehouden. Het aanbod op deze markt bestaat o.a. uit boeken, aardewerk, glas, mineralen, platen, speelgoed, fifties, etc., etc. Ook hier treden de muzikanten op.
De Doesburgse Hanzefeesten worden op dezelfde dag gehouden, waardoor het nog meer de moeite waard is deze dag Doesburg te bezoeken!

                                          

                                               Programma 2015

De Sint-Maartensmaaltijd in combinatie met de Verzamel- & Curiosamarkt zal plaatsvinden op zaterdag 13 juni 2015:

Sint-Maartensmaaltijd van 11.00 tot 16.00 uur

Verzamel- & Curiosamarkt van 10.00 tot 17.00 uur

De volgende folkloristische muziek- en dansgroepen zullen optreden tijdens de Sint-Maartensmaaltijd:

-  "De Meulenvelders": www.demeulenvelders.nl

-  "Morris Dancers": www.utrechtmorris.nl

-  "Krebbel": www.krebbel.nl

-  "Mycelium": www.muziekgezelschap-mycelium.nl

-  "Celtic Wind": www. celticwind.nl

en

De waarzegster, Madame B.E.L. Azèrd

 

Een impressie van:

Bestuur en vele vrijwilligers die dit evenement in 2015 weer mogelijk gemaakt hebben:

 

De gezellige maaltijd: 

 
 
 

De muziek- en dansgroepen:

 
 

  

 
 

  

 

De waarzegster: 

 

 De keukenstaf:

 

De afruim- en afwasstaf:

 
 

De maaltijduitgifte:

 

arm schouderDe Sint-Maartensmaaltijd is de  manifestatie van de Stichting waarmee zij bekendheid kreeg, ook buiten Doesburg. Dit 'Middeleeuwse' festijn is gebaseerd op een legende rond Sint-Maarten: Het delen van eten en bezit met anderen die het minder goed hebben. Folkloristische optredens en de Verzamel- & Curiosamarkt zijn onlosmakelijk verbonden met de Maaltijd.

 

Laatste nieuws

.......... De Sint Maartensmaaltijd in combinatie met de Verzamel & Curiosamarkt heeft plaats gevonden op 10 juni 2017 De foto's die tijdens dit evenement gemaakt zijn vind je in het menu -Sint Maartensmaaltijd- ..........

Locatie

Zoeken